Fredagen den 6 september 2019 slog Byteatern i Kalmar upp portarna till sin nyrenoverade byggnad, som nu är en av Sveriges modernaste teatrar.

Arva Trading har projekterat och levererat ett Soundscape-system från d&b Audiotechnik, som med hjälp av högtalare placerade runt publiken möjliggör en ljudupplevelse där man oavsett plats i lokalen hör var ljudkällans position på scenen är. Detta medför helt nya möjligheter där regissör, ljuddesigner eller ljudtekniker kan placera ljud på ett sätt som inte tidigare var möjligt i en traditionell stereo/mono-konfiguration. Den konstnärliga friheten har i och med detta expanderat till helt nya nivåer.

Soundscape-systemet har fungerat otroligt bra, utan några som helst problem. Det tog oss väldigt kort tid att komma in i nya upplägget. Det är ju ett helt nytt sätt att tänka, jämfört med traditionell mixning, säger Ove Karlsson och Linus Wileryd, ljuddesigners på Byteatern. Vi har aldrig varit med om så många positiva kommentarer om ljudet tidigare. Det har blivit oerhört mycket lättare att följa med i föreställningen eftersom allt blivit mer naturligt och enkelt att ta till sig.

Till premiären och nyöppnandet av Byteatern skrevs en helt ny pjäs med det passande namnet Förvandlingar. Manus och musik var skrivet så att publiken i princip satt mitt i föreställningen och där ljus och ljud omringade alltsammans.
Nu bygger man om rummet för uppsättningen av Hamlet som ska spelas från november.

Arva är mycket glada och nöjda över resultatet och har flera nya teatrar, operahus och konserthus som väntar på besök av detta nya, spännande och revolutionerande system.

Kort om ljudsystemet:

Soundscapesystemet på Byteatern består av:

1 st d&b DS100 Signal Engine med mjukvarumodul En-Scene och En-Space
2 st d&b DS10 Audio network bridge
5 st d&b Y10P, högtalare front
5 st d&b16C, frontfill
6 st d&b E8, högtalare för surround
4 st d&b Vi-SUB, subbasar
5 st d&b 10D och 30D slutsteg

Mer om Soundscape finner du här. https://www.dbsoundscape.com/global/en/