d&b audiotechnik lanserar nya högtalare för fast installation

Point source-högtalarna 24S och 24S-D och subbasen 21S-SUB från d&b audiotechnik är tänkta för fasta installationer i till exempel nattklubbar, live-arenor, kyrkor och idrottsarenor.

Dessa tillskott till den etablerade xS-serien sätter en ny prestandanivå för point source-högtalare för installation. De har försetts med nya diskreta fronter, och även xA-serien, som kan hängas i ”arrays”, har försetts med samma typ av front, vilket gör dem mer diskreta än tidigare.

”24S, 24S-D och 21S-SUB är designade för att kunna ställas in en gång för alla vid installationstillfället. De ger en fast installerad högtalarlösning med minimalt krångel och maximal tillförlitlighet.” Förklarar Wolfgang Schulz, produktchef för installationsprodukter på d&b.

24S och 24S-D har två dipol-kopplade 12″ LF drivers och en hornladdad 1,4″ kompressionsdriver. Högtalarna skiljer sig bara i horisontell spridning, med 75°x45° respektive 110°x45° (h x v). HF-hornet är är vridbart, vilket innebär att 24S / 24S-D kan monteras antingen vertikalt eller horisontellt. De levererar en konstant kontrollerad spridning ner till ca 500 Hz. Resultatet är en kraftfull ”single box”-lösning som undviker överföring av energi i efterklangsfältet och ger större ljudtryck före återkoppling när man arbetar med öppna mikrofoner. Med ett frekvensomfång som sträcker sig från 55 Hz till 18 kHz, är 24S och 24S-D en perfekt allt-i-ett-lösning för ”full range”-applikationer.

För applikationer som kräver tung bas, ger nya subbasen 21S-SUB djupbas från en kompakt, lättplacerad baslåda som är bestyckad med ett 21″ element i en basreflexdesign. 21S-SUB kan drivas i standardläge, med ett frekvensomfång på 35 Hz till 105 Hz, eller i INFRA-läge med utvidgad basgång, 33-85 Hz, som ett komplement till andra d&b-subbasar, .

Med d&b:s installationsförstärkare 30D, levererar 24S, 24S-D och 21S-SUB ljudtryck på 138 dB, 137 dB respektive 134 dB och fungerar utmärkt som ett alternativ till ett mindre line array-system. Systemets flexibilitet gör det idealiskt att använda när takhöjd eller antalet förstärkarkanaler gör det olämpligt att använda ett line array. Låt oss inte glömma budgetfördelarna med ett point source-system.

”24S och 24S-D har medvetet designats med större lådvolym för att bättre kunna återge låga frekvenser och ge en äkta ”full range” point source. Men, de är fortfarande blygsamma nog att bevara siktlinjer och övervinna rigg- och placeringsbegränsningar”, fortsatte Schulz. ”21S-SUB är det perfekta alternativet för installationer när bastunga programmaterial är det som gäller, och passar perfekt ihop med 24S och 24S-D.”